Ασφαλής Συν-κοίμηση

Συν-κοίμηση είναι όταν οι γονείς και το παιδί κοιμούνται σε κοντινή απόσταση ή ακόμη και στο ίδιο κρεβάτι. Παρ’όλ’αυτά η έννοια της συν-κοίμησης δεν είναι ταυτόσημη με το μοίρασμα του ίδιου κρεβατιού. Το AP υποστηρίζει την ασφαλή συν-κοίμηση, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας. Οι περισσότεροι γονείς αναφέρουν ότι όταν συν-κοιμούνται με τα παιδιά τους:

  • καταφέρνουν να κοιμούνται και οι ίδιοι περισσότερο
  • τα παιδιά απολαμβάνουν τη ζεστασιά, την ασφάλεια και προστασία που τους προσφέρει αυτός ο διακανονισμός ύπνου κι έτσι κλαίνε λιγότερο
  • ενισχύεται η πρακτική του θηλασμού
  • ενισχύεται ο συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα στους γονείς και το παιδί.

Είναι πολύ σημαντικό όμως οι γονείς να είναι ενημερωμένοι για τις σχετικές έρευνες, καθώς κάποιες τονίζουν ότι ελωχεύουν και κίνδυνοι όταν οι γονείς μοιράζονται το κρεβάτι τους με το μωρό. Στο διαδικτυακό τόπο της API θα βρείτε πλούσια βιβλιογραφία, αρθρογραφία και υλικό σχετικό με αυτές τις έρευνες, καθώς και έναν οδηγό για ασφαλή συν-κοίμηση. Οδηγίες για ασφαλή συν-κοίμηση θα βρείτε και στο διαδικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου Notre Dame από τον Dr. James McKenna, καθηγητή Βιολογικής Ανθρωπολογίας και συντονιστή του Εργαστηρίου για τον ύπνο μητέρας-μωρού.
Το AP δεν υποστηρίζει την εκπαίδευση ύπνου για τα παιδιά. Το κλάμα των παιδιών δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο. Μέσω του κλάμματος τα παιδιά επικοινωνούν τις ανάγκες τους και τα συναισθήματά τους.  Το να αγνοήσετε το κλάμα ενός μωρού, μπορεί να το κάνει να νιώθει εγκαταλελειμένο και ανασφαλές. Νευροβιολογικά, την ώρα που ένα μωρό κλαίει και κανείς δεν ανταποκρίνεται σε αυτό, τα επίπεδα κορτιζόλης στον εγκέφαλό του είναι πολύ αυξημένα και αυτό επηρεάζει το ρυθμό της αναπνοής του και της καρδιακής του λειτουργίας. Τα μωρά δεν είναι τόσο νευρολογικά ανεπτυγμένα ώστε να καθησυχάζουν μόνα τους τον εαυτό τους με υγιείς τρόπους. Το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των συναισθημάτων δεν είναι ανεπτυγμένο μέχρι τα τρία χρόνια ζωής του κι έτσι τα παιδιά βασίζονται στους γονείς τους για τη ρύθμιση των έντονων συναισθημάτων τους. Με την εκπαίδευση ύπνου τα παιδιά τελικά κοιμούνται από την εξουθένωση που νιώθουν λόγω του κλάμματός τους και λόγω παραίτησης από την ανάγκη τους για επαφή και κοντινότητα με τους γονείς. Καλό είναι να αναρωτηθείτε αν αυτό θέλετε για τα παιδιά σας ή σας είναι πιο σημαντική η υγιής ανάπτυξή του και το να νιώθει ασφαλές και να σας εμπιστεύεται.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *