- Το AP υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού, όχι μόνο ως μέσο διατροφής, αλλά και φροντίδας, προστασίας, παρηγοριάς, ανακούφισης και ως μέσο ανάπτυξης ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού στο παιδί.
- Το μητρικό γάλα περιέχει συστατικά που βοηθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τα οποία δεν περιέχονται στο επεξεργασμένο γάλα.
- Ο οργανισμός της μητέρας παράγει τις ορμόνες προλακτίνη και ωκυτοκίνη, οι οποίες βοηθούν τη χημεία στη σχέση της μητέρας με το παιδί.
- Είναι σημαντικό η μητέρα να θηλάζει κατ’απαίτηση του μωρού, όποτε και για όσο το χρειάζεται και όχι βάσει χρονοδιαγράμματος. Τα μωρά μας δείχνουν πότε πεινάνε και πότε χρειάζονται το στήθος και για άλλους λόγους. Δε χρειάζεται το μωρό να φτάσει στο σημείο να κλαίει για να το ταΐσουμε, τα σημάδια πείνας τα δείχνει πολύ νωρίτερα και είναι σημαντικό να ανταποκρινόμαστε σε αυτά. Με το να ανταποκρινόμαστε σε αυτές του τις ανάγκες ενθαρρύνεται η στενή σχέση μητέρας-παιδιού, η μητέρα παράγει αρκετό γάλα και δίνει στο παιδί τα απαραίτητα για την εγκεφαλική του ανάπτυξη. Έτσι και το παιδί απ’την πλευρά του μαθαίνει να εμπιστεύεται τη μητέρα του, μία σχέση που λειτουργεί σα μοντέλο και για όλες τις υπόλοιπες σχέσεις στη ζωή του.
- Ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και για τη μητέρα και για το παιδί. Καταρχάς, είναι ένας εύκολος τρόπος θρέψης του παιδιού. Οι μητέρες παρατηρούνται να είναι πιο ήρεμες, τα παιδιά κλαίνε λιγότερο, παρατηρούνται λιγότερα κρούσματα του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, αναπνευστικών λοιμώξεων, παιδικού καρκίνου, παιδικού διαβήτη, καρκίνου του στήθους, μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης στις γυναίκες και σημαντικά υψηλότερο δείκτη ευφυΐας στα παιδιά που θηλάζουν.
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι είναι φυσιολογικό να θηλάζει ένα μωρό πέραν του πρώτου έτους της ζωής του και συνεχίζει να είναι σημαντικός διατροφικά, ανοσολογικά και συναισθηματικά.
- Σύμφωνα με το AP εξίσου σημαντικό είναι να αποθηλάσει ένα παιδί σταδιακά και στις ενδείξεις του ότι είναι έτοιμο για αυτό. Ιδανικά, χρειάζεται να είναι μία κοινή απόφαση μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Σε πολλές περιπτώσεις όμως μία μητέρα μπορεί να επιλέξει να αποθηλάσει όταν το παιδί δεν είναι ακόμη έτοιμο. Ακόμα και τότε όμως μπορεί να το κάνει σταδιακά και με ήπιο τρόπο.
- Ακόμα κι αν μια μητέρα δεν μπορέσει ή δεν επιλέξει να θηλάσει για τους δικούς της λόγους, θα επωφεληθεί πολύ και η ίδια και το μωράκι της αν χρησιμοποιήσει συμπεριφορές θηλασμού καθώς ταΐζει το μωρό με το μπουκάλι. Δηλαδή, είναι σημαντικό να δημιουργήσει συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας, ταΐζοντάς το σε ένα ήσυχο μέρος χωρίς αποσπάσεις, να κρατάει το μωρό στη ζεστή της αγκαλιά, να διατηρεί βλεμματική επαφή, το κεφάλι του μωρού να ακουμπάει πάνω στην καρδιά της, να του μιλάει γλυκά και εγκάρδια, και να το ταΐζει όποτε το έχει το παιδί ανάγκη και όχι βάσει χρονοδιαγράμματος. Όλα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη μιας βαθειάς, συναισθηματικής σύνδεσης της μητέρας με το παιδί. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα ή και για άλλα πρόσωπα που έχουν αναλάβει τη φροντίδα του μωρού.
- Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος προσφέρει υποστήριξη και ενθάρρυνση από μητέρα σε μητέρα, πληροφόρηση και εκπαίδευση με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του θηλασμού ως βασικού παράγοντα για την υγιή ανάπτυξη του μωρού και της μητέρας.
©2024 Attachment Parenting Hellas™. Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας.