Ασπασία Σκουφίδη- “Παιχνιδοσκόπιο”

Ασπασία Σκουφίδη- Παιδικός Σταθμός “Παιχνιδοσκόπιο”

Κυκλάδων 61, Αγία Παρασκευή, 15341

Τηλ. 210 6090772

Το όνομα ”Παιχνιδοσκόπιο” προέρχεται από την ένωση των λέξεων παιχνίδι και καλειδοσκόπιο.

Όπως ένα καλειδοσκόπιο αποτελείται από μικρά κομμάτια τα οποία ανακατεύονται και μπερδεύονται μεταξύ τους έτσι ακριβώς και η μάθηση εναλλάσσεται  με το παιχνίδι. Κάθε εικόνα  είναι μοναδική όπως ακριβώς και κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και μαθαίνει στο δικό του χρόνο, με τον δικό του τρόπο και το δικό του ρυθμό.

Μετά από πολύχρονη μελέτη διαφόρων παιδαγωγικών θεωριών έχουμε επιλέξει τα στοιχεία που μας εμπνέουν, μας εκφράζουν, βρίσκουν εφαρμογή και δημιουργούν την δική μας φιλοσοφία.

Η αυτονομία και η αυτοεξυπηρέτηση του συστήματος Montessori , ο ρυθμός και τα φυσικά υλικά από την παιδαγωγική Waldorf- Steiner, το ατελιέ και οι ανοιχτές τάξεις από τα σχολεία Reggio Emilia, στοιχεία από την παιδαγωγική του Fröbel και πολλά άλλα στοιχεία έχουν αποτελέσει κομμάτια της παιδαγωγικής μας προσέγγισης.

Ιδιαίτερη σημασία έχουμε δώσει στα νεώτερα ευρήματα των νευροεπιστημών για το πως μαθαίνουν τα παιδιά βάση της βιολογικής τους ανάπτυξης καθώς και στους διαφορετικούς τρόπους που προσλαμβάνουν τις πληροφορίες γύρω τους με βάση την θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Howard Gardner.

Σημαντικό κομμάτι της παιδαγωγικής μας προσέγγισης αποτελεί η καθημερινή επαφή με το φυσικό περιβάλλον τόσο μέσα από τις ειδικά διαμορφωμένες γωνιές του κήπου μας όσο και από δράσεις που θα είναι ειδικά σχεδιασμένες για αυτό το σκοπό.

Τα Αγγλικά θεωρούνται πλέον βασικό κομμάτι της γνώσης που πρέπει να κατέχει κάθε άνθρωπος. Σύμφωνα με τη μελέτη των ”παραθύρων ευκαιρίας” κατά την διάρκεια των οποίων ο εγκέφαλος είναι βιολογικά προετοιμασμένος για να αναδείξει νέες ικανότητες η περίοδος αυτή για μια ξένη γλώσσα είναι η ηλικία 0- 6 ετών. Γι’ αυτό το λόγο τα Αγγλικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας παιδαγωγικής με native speaker Αγγλίδα παιδαγωγό και όχι ως μεμονωμένο εργαστήριο.

Στο ”Παιχνιδοσκόπιο” ενήλικες (γονείς και παιδαγωγοί), παιδιά και περιβάλλον συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν ετοιμάζοντας τους αυριανούς πολίτες του κόσμου.

Το σήμα του Παιχνιδοσκοπίου αποτελείται από 8 κύκλους οι οποίοι όμως δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους αλλά μπλέκονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους φτιάχνοντας όχι μόνο διαφορετικές αποχρώσεις αλλά τον λευκό κύκλο στο κέντρο που συμβολίζει την ξεχωριστή προσωπικότητα του κάθε παιδιού.

Υπεύθυνη του Παιχνιδοσκοπίου είναι η Ασπασία Σκουφίδη, μαμά τριών παιδιών.

Όπως λέει η ίδια «για ένα παιδί τα πάντα είναι παιχνίδι». Μέσα από το παιχνίδι το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του, τους γύρω του, τον κόσμο ολόκληρο!

Μαζί με τα παιδιά της, είχε γεννηθεί και η ιδέα του Playgroup. Μαζί με άλλες έξι οικογένειες φτιάξανε μια υπέροχη ομάδα παιχνιδιού που μαζί με τα παιδιά παίζανε και περνούσανε υπέροχα!

Playgroup

Κάπου εκεί ανάμεσα στο παιχνίδι και τις κουβέντες περί γονεϊκότητας, τα σεμινάρια θηλασμού, αποτελεσματικού γονέα, μη βίαιης επικοινωνίας, και πολλών άλλων γνώσεων γεννήθηκε το τρίτο της παιδί και μαζί και άλλα ερωτήματα…διάβασμα, περισσότερο διάβασμα, κατατακτήριες, μιας και είχε ήδη ένα πτυχίο Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και να λοιπόν που η μαμά, βρίσκεται να σπουδάζει Προσχολική Αγωγή και να ανακαλύπτει ότι όσα πιστεύει όχι μόνο είναι σωστά αλλά  τεκμηριώνονται και παιδαγωγικά. Μια μόνο δυσκολία υπάρχει, ο παιδαγωγός θα πρέπει να μπορεί να κάνει τα πάντα και να είναι έτοιμος για κάθε αλλαγή, να ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις νέες παιδαγωγικές ιδέες, να είναι σε ετοιμότητα και ευελιξία, να μπορεί να δει τα πάντα ως παιχνίδι, να ακούει τα παιδιά και να συνεργάζεται με τους γονείς.

Να αγαπά ο ίδιος την ζωή και τότε όλα γίνονται πιο εύκολα! Αυτή είναι η Ασπασία Σκουφίδη, και είναι έτοιμη να καλωσορίσει τα παιδιά στον όμορφο κόσμο του Παιδικού Σταθμού «Παιχνιδοσκόπιο» !!

Παιχνιδοσκόπιο

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *