από την Μαρία Παπαφιλίππου
Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc, King’s College London-Institute of Psychiatry
Ιδρύτρια της Attachment Parenting Hellas
www.attachment-parenting.gr
Baby Led Weaning ή στα ελληνικά “Αποθηλασμός Καθοδηγούμενος από το Μωρό». Καθώς ο αποθηλασμός θεωρητικά ξεκινά από τη στιγμή που συστήνονται οι στερεές τροφές (χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως και τη διακοπή του θηλασμού), η Gill Rapley, επισκέπτρια υγείας από τη Μ.Βρετανία και αναπληρώτρια διευθύντρια της UNICEF για το Baby Friendly Initiative, έδωσε το όνομα αυτό (Baby Led Weaning-BLW) στη μέθοδο εισαγωγής των μωρών στις στερεές τροφές.
Σε αντίθεση με τις προτροπές των περισσότερων παιδιάτρων σήμερα, που λένε τα μωρά να ξεκινάνε την εισαγωγή στις στερεές τροφές με ριζάλευρο, και στη συνέχεια με αλεσμένα φαγητά, το BLW μας παροτρύνει να εμπιστευθούμε τα παιδιά μας να πειραματιστούν με τις στερεές τροφές, σε σημάδια ετοιμότητάς τους. Τα περισσότερα μωρά επιδεικνύουν τέτοιου είδους ετοιμότητα γύρω στους 6 μήνες.
Το BLW ικανοποιεί την ανάγκη των μωρών για εξερεύνηση και πειραματισμό, καθώς έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις στη διαδικασία του γεύματος. Αυτό τα βοηθάει στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικής τους και του οπτικοκινητικού τους συντονισμού. Φρούτα και λαχανικά θεωρούνται ιδανικά για να ξεκινήσουν, ενώ κάποιες άλλες τροφές χρειάζεται να είναι μαγειρεμένες. Τα φαγητά δε χρειάζεται να είναι κομμένα σε μπουκιές, αλλά να προσφέρονται στο μωρό στο μέγεθος της γροθιάς του. Το μωρό περιεργάζεται τις τροφές με τα χέρια και το στόμα του και σιγα-σιγά αρχίζει να μαθαίνει να μασάει (αρχικά με τα ούλα του) και να καταπίνει.
Για να ξεκινήσετε τη μέθοδο BLW, καλό θα ήταν να έχετε ενημερωθεί σχετικά προηγουμένως και να ακολουθείτε κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας, όπως το να μπορεί το μωρό να κάθεται έχοντας σε όρθια θέση την πλάτη του σε ειδικό καρεκλάκι φαγητού και να μην το αφήνετε ποτέ μόνο του ενώ τρώει. Μπορείτε να δώσετε οτιδήποτε τρώτε και εσείς αρκεί να μην έχει μέλι, ζάχαρη ή αλάτι. Καλό είναι να αφήνετε κάποιο χρονικό περιθώριο (4 μέρες) με την εισαγωγή κάθε νέας τροφής, για να ελέγχετε αν υπάρχει αλλεργία σε κάποια συγκεκριμένη τροφή. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του παιδιάτρου είναι απαραίτητη. Από εκεί και πέρα αφήστε το παιδάκι σας να σας καθοδηγήσει!
Για τα παιδιά δεν υπάρχει πιο διασκεδαστικός τρόπος για να φάνε από το BLW! Γι’αυτό και συστήνεται και σε παιδιά που αναφέρονται ως «ολιγόφαγα». Για εσάς ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο (το καθάρισμα, πιθανώς και η ανησυχία σας στην αρχή), αλλά αξίζει τον κόπο, όταν βλέπετε το παιδάκι σας να αναπτύσσεται νιώθοντας ότι έχει τον έλεγχο της σίτισής του και απολαμβάνοντάς το τόσο!
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
Dixon Brittany (2015). A Mom’s Practical Guide to Baby-Led Weaning. Publisher: Create Space Independent Publishing Platform
Rapley Gill and Murkett Tracey (2008). Baby-led Weaning. Helping your baby to love good food. Publisher: Vermilion.
Rapley Gill and Murkett Tracey (2010). Baby-led Weaning: The Essential Guide to Introducing Solid Foods and Helping your Baby to Grow Up a Happy and Confident Eater. Publisher: The Experiment.